Anders Skoglind

Smed, Träslöjdare och Serietecknare

När det kommer till smide så tillverkar jag både konst- och bruksföremål. Yxor är en specialité, där också träslöjdandet kommer in med dekorerade yxskaft i karvsnitt eller djurmotiv. När lusten infinner sig så täljer jag också träfigurer av olika slag. Serierna jag tecknar är 91:an, Hälge och min egen serie Viltliv. Jag illustrerar även egna och andras böcker.

Jag startade eget i Smides och serietecknarsvängen 2001. Innan dess hade jag passande nog först gått på Smidesskolan i Hedenäset, och därefter Serietecknarskolan i Hofors.
Serierna tecknar jag mestadels i Kiruna där också butiken Ateljénord är belägen som jag gick med i 2010. Smedjan finns i Tornedalen i byn Saittarova, där jag vuxit upp på ett jord och skogsbruk.


Tecknandet

Mitt tecknande handlar mycket om att illustrera 91:ans, Mandel Karlssons, förehavanden på Klackamo regemente. Jag tecknar också min egen serie, Viltliv, som man kan läsa i bla Jakt & Jägare. Jag gör också egna böcker, den senaste heter Fjällvandrarens Trollguide. Den beskriver märkliga djur, växter, troll och deras egenheter i fjällmiljö.
Utöver detta gör jag illustrationer på beställning till företag och privatpersoner.

Klicka på bilderna för att se dem  i större format.

Länk till Svts program Kultur Sverige där jag är med på ett hörn.
https://www.svtplay.se/video/16894946/sverige/sverige-sasong-20-avsnitt-5


Anders Skoglind   Saittarova 54   980 61 Tärendö   Tel 070 3314936